Minder bedrijven gebruiken innovatieregeling

Nederlandse ondernemers behaalden vorig jaar een voordeel van 1,2 miljard euro uit de innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO).

Dit meldt het ministerie van Economische Zaken woensdag in een jaarrapportage. Met deze regeling kunnen ondernemers, van zzp’ers tot multinationals, fiscale voordelen krijgen.

Het aantal ondernemingen dat gebruikmaakte van de regeling daalde wel met ongeveer 5 procent naar ruimĀ 21.265.

In 2017 konden 135.900 projecten profiteren van de regeling. Volgens het ministerie staat dit aantal gelijk aan 83.000 arbeidsplaatsen in onderzoeksafdelingen. Het grootste deel van de trajecten was voor de ontwikkeling van een nieuw product. In 4 procent van de gevallen ging het om technisch-wetenschappelijk onderzoek.

In Amsterdam (met 1.923 bedrijven), de omgeving Eindhoven (1.726 bedrijven) en Utrecht (1.534 bedrijven) gebruikten de meeste bedrijven de regeling. In Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland wordt het meest uitgegeven aan onderzoek.

“Nederlandse bedrijven hebben in 2017 hun uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling op peil gehouden”, aldus staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. “Dat is belangrijk, omdat de sterke economische groei ervoor zorgt dat bedrijven zich vooral moeten richten op de toenemende vraag en productie.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here